tiistai 13. kesäkuuta 2017

Auto vs. sähköpyörä, kun puhutaan rahasta.

Vaikka ei ole vähäinen syy ajaa sähköpyörällä siksi, että se on autoon verrattuna varsin vihreä valinta niin puhutaanpas vähän rahasta.

Minulla auton kulut kuukaudessa olivat n. 500e luokkaa. Tähän summaan on laskettu vakuutukset, verot, polttoaineet, huollot, korjaukset ja auton lainanlyhennykset. Aikamoinen summa mielestäni. Jos lasketaan autoon laittamani rahat kesäkuusta 2016- kesäkuuhun 2017 tulee summaksi 8067,56 eli n.672e/kk (tänä vuonna tullut paljon vähemmän työmatka-ajoa kuin vuonna 2016 siksi arvio kuluista laskenut 500e/kk). Jos vielä lasketaan auton arvon laskeminen mukaan kuluihin niin kulut ei kun jatkavat kasvamistaan, mutta jätetään tämä nyt ulos laskuista.... tulisi vain vielä pahempi mieli kuin jo on ja matemaattiset kykyni joutuisivat äärirajoille ja ylikin.

Mitä sitten sähköpyörän pito maksaa? Vakuutuksen joudun ottamaan sähköpyörääni, koska se on 1000w ja kulkee ilman polkemista. Tämän kuluerän voi välttää ostamalla 250w, sähköavusteisin fillarin joka avustaa vain siis poljettaessa. IF: ssä pyörän liikennevakuutus oli 90e/v. ja se on tähän astisista vakuutustarjouksista kaikkein edullisin. Pyörän pakollinen liikennevakuutus tekee siis 7,5e/kk.  Varkausvakuutus kannattaa selvittää erikseen ja kysellä tarjouksia eri yhtiöiltä. Itselleni selvisi ainakin se, että kovin on sekalaiset ja erillaiset käytännöt eri firmoissa. Kärsivällisyyttä ja tsemppiä matkaan, kun tarjouksia kyselette. Tähän vahinko ja varkausvakuutukseen palaan vielä.

Tähän mennessä kiinteitä kuluja on siis tuo 7,5e/kk ja jonkinmoinen lisä tulee vielä varkausvakuutuksesta, mutta katsellaan se siis myöhemmin.
Pyörälle ei toistaiseksi ole kertynyt mitään muita kuluja (niitä odotellessa) paitsi ostohinta n. 3000e.
Odotettavissa kuitenkin on, että jotain huolta ja käyttökuluja ajan kanssa ilmenee ja niitä tulen sitten tähän blogikirjoitukseen lisäilemään.

Tämän hetkinen tilanne on siis auto 500e/kk ja sähköpyörä 7,5e/kk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti